Wykonanie
Składniki:- 250g
mięsa mielonego- 2 łyżki
płatków owsianych- 1 mała
cebula- 1 mała
czerwona papryka- 100ml
śmietany słodkiej 18%- kilka gałązek
natki pietruszki- 1 łyżka
masła- 1 łyżeczka
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na
maśle, następnie dodajemy pokrojoną
natkę pietruszki,
płatki owsiane ponownie podsmażamy i podlewamy 150ml
wody, gotujemy do miękkości, studzimy.2. Do
mięsa dodajemy ugotowane
płatki owsiane,
papryki w proszku, do smaku
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpety. Gotowe wrzucamy do 450ml wrzącej i osolonej
wody, gotujemy ok. 10 min., następnie wyciągamy na talerzyk.3. Do
wywaru z
mięsa dodajemy
śmietanę wymieszaną z
mąką, zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę
paprykę, gotujemy 5 min. Na końcu wkładamy ugotowane pulpety, chwilę podgrzewamy. Gotowe podajemy z
ryżem.