Wykonanie
Składniki:Ciasto:60dag
mąki pszennej tortowej,1 kostka
margaryny (250g),6 łyżek
cukru,5dag
drożdży świeżych,2żółtka,2całe
jajka.Masa makowa:2 gotowe masy makowej,
dżem z czarnej porzeczki.Polewa:1/2szklanki
cukru,1/4 kostki
margaryny,2 łyżki
kakao,2 łyżki
wody.Ponadto:
orzechy włoskie,
płatki migdałów.Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego
mleka z łyżką
cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać razem z
masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas wyrabiania ciasta najlepiej jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć papier do pieczenia, zrobić zakładkę z papieru na ok.1cm). Rozetrzeć masę
makową (dwie masy
makowe wymieszać z
dżemem). Zawijać ciasto do siebie. Boki papieru podłożyć pod spód (szczelnie) by masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h.Polewa: Na wolnym ogniu rozpuścić wszystkie składniki. Na ostudzone ciasto, na wierzch posmarować polewą (nie może być gorąca). Można posypać
orzechami,
płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!