ßßß Cookit - przepis na Makowiec.

Makowiec.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
60dag mąki pszennej tortowej,
1 kostka margaryny (250g),
6 łyżek cukru,
5dag drożdży świeżych,
2żółtka,
2całe jajka.
Masa makowa:
2 gotowe masy makowej,
dżem z czarnej porzeczki.
Polewa:
1/2szklanki cukru,
1/4 kostki margaryny,
2 łyżki kakao,
2 łyżki wody.
Ponadto:
orzechy włoskie,
płatki migdałów.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać razem z masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas wyrabiania ciasta najlepiej jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć papier do pieczenia, zrobić zakładkę z papieru na ok.1cm). Rozetrzeć masę makową (dwie masy makowe wymieszać z dżemem). Zawijać ciasto do siebie. Boki papieru podłożyć pod spód (szczelnie) by masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h.
Polewa: Na wolnym ogniu rozpuścić wszystkie składniki. Na ostudzone ciasto, na wierzch posmarować polewą (nie może być gorąca). Można posypać orzechami, płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/12/makowiec.html