Wykonanie
Sporo osób tęskni za gorącym, pachnącym
chlebem czy bułeczkami bez polepszaczy i konserwantów. Jaki
chleb wybrać, to sprawa indywidualna. Jedni wolą małe bułeczki ,inni
chleb razowy, jeszcze inni wieloziarnisty.
Kilka przepisów już zamieściłem. Dzisiaj podróżuję do Turcji. Chlebek turecki sam w sobie jest atrakcyjny, a z dodatkiem
dżemu czy
miodu smakuje przewybornie.0,5 kg
mąki pszennej5 dag
drożdży4 łyżki
cukru4 łyżki
kakao370 ml
mleka5 dag
masła5 dag
czekoladygarść
rodzynekgarść
orzechów włoskich i laskowych
jajko do posmarowania2 łyżki
płatków migdałowychZrobić rozczyn -
drożdże,
cukier, szklanka letniego
mleka,3 łyżki
mąki-odstawić do wyrośnięcia.Dodać przesianą
mąkę,
kakao i szczyptę
soli oraz resztę
mleka. Wyrobić gładkie ciasto.Stopić
masło z
czekoladą i przestudzone wlać do ciasta. Wyrobić, dodać namoczone i odsączone
rodzynki oraz
orzechy,zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,podzielić je na 4 części i uformować
chlebki.Posmarować
jajkiem i posypać
płatkami migdałowymi. Odstawić do wyrośnięcia.Piec w temp.180 stop., 40-45 min.