ßßß Cookit - przepis na Baba czekoladowo kajmakowa

Baba czekoladowo kajmakowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna wilgotna czekoladowo kajmakowa baba :) dla lubiących mokrość i kajmak..idealna!
mojego przepisu
Składniki:
200g mąki pszennej
100g mlecznej czekolady
1/4 szklanki mleka do czekolady + ewentualnie pół szklanki do masy
200g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru
3 łyżki kakao ( u mnie Deco Moreno )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
puszka gotowej masy kajmakowej
garść uprażonych płatków migdałowych
Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem. W czasie ubijania w mikrofali rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy gorące mleko i mieszamy do połączenia składników. Czekoladę dodajemy do ubitej na puch masy, następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i łyżka po łyżce dodajemy do masy nie przerywając ubijania. Jeśli masa będzie dość sztywna ( wszystko zależy od mąki ) dodajemy pół szklanki ciepłego mleka. Natłuszczamy foremkę, dzielimy masę na trzy części i przekładamy jedną część do foremki, na nią wykładamy ciepły karmel, zakrywamy kolejną częścią masy i ponownie karmel, masa, karmel. Pieczemy w 170'ok 30 minut pilnując by boki się nie przypaliły, studzimy na kratce i oblewamy na końcu czekoladą i resztą masy kajmakowej. Posypujemy wierzch uprażonymi migdałami i podajemy:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/04/baba-czekoladowo-kajmakowa.html