Wykonanie
Pyszna wilgotna
czekoladowo kajmakowa baba :) dla lubiących mokrość i kajmak..idealna!
mojego przepisuSkładniki:200g
mąki pszennej100g
mlecznej czekolady1/4 szklanki
mleka do
czekolady + ewentualnie pół szklanki do masy200g
masła w temperaturze pokojowej150g
cukru3 łyżki
kakao ( u mnie Deco
Moreno )2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajkapuszka gotowej masy kajmakowejgarść uprażonych
płatków migdałowychMasło ubijamy na puszystą masę z
cukrem. W czasie ubijania w mikrofali rozpuszczamy
czekoladę, do której dodajemy gorące
mleko i mieszamy do połączenia składników.
Czekoladę dodajemy do ubitej na puch masy, następnie mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao i łyżka po łyżce dodajemy do masy nie przerywając ubijania. Jeśli masa będzie dość sztywna ( wszystko zależy od
mąki ) dodajemy pół szklanki ciepłego
mleka. Natłuszczamy foremkę, dzielimy masę na trzy części i przekładamy jedną część do foremki, na nią wykładamy ciepły karmel, zakrywamy kolejną częścią masy i ponownie karmel, masa, karmel. Pieczemy w 170'ok 30 minut pilnując by boki się nie przypaliły, studzimy na kratce i oblewamy na końcu
czekoladą i resztą masy kajmakowej. Posypujemy wierzch uprażonymi
migdałami i podajemy:)