Wykonanie
Wczoraj pisałem o niespodziance jaka mnie spotkała. Znaczy się o całej
masie pyszności jakie czekały na mnie w domu :) Więc dzisiaj napiszę o
biszkopcie, który wczoraj był na deser. Przepis
Magda wzięła z książeczki, o której już niedawno wspominałem. Takiej małej kupionej w Biedronce.175 g miękkiego
masła175 g
cukru3
jajka150 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia15 g
kakao2 łyżki
mlekakilka (około 10)
moreliZaczniemy od nasmarowania tortownicy tłuszczem. Cały spód tortownicy wykładamy połówkami
moreli.W misce ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy
mleko i dalej delikatnie mieszamy.Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a
potem wyjąć na kratkę żeby zupełnie ostygło. I można jeść :)Opcjonalnie można polać roztopioną
czekoladą :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)