ßßß Cookit - przepis na 60 dkg mąki pszennej

60 dkg mąki pszennej

nazwa

Wykonanie

Kolejne pączki..tym razem skorzystałam z tego przepisu..ja jak zawsze wysługuję się automatem do chleba...no i pierwszy raz smażyłam pączki we frytkownicy..ale szczerze mówiąc nie jestem zadowolona z dzisiejszych pączków...no ale w sumie ..nie wiem czy to wina przepisu , mąki a może frytkownicy...
60 ml ciepłej wody
1 szkl. ciepłego mleka
3 łyżki cukru
3 jajka
60 dkg mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
Z drożdży , 1 łyżki cukru ,wody i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki cukru, jajka oraz mieszankę drożdży i mikserem z końcówką z hakiem wyrobić składniki na jednolite ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i dalej wyrabiać ręcznie, podsypując w razie potrzeby mąką, jeszcze przez 5 minut. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem .
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na pączki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' ( 1,5 h). Po wyrobieniu ciasto wyjąć, przełożyć do większego naczynia na czas wyrastania. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/01/1132-paczki.html