Wykonanie
Kolejne pączki..tym razem skorzystałam z tego przepisu..ja jak zawsze wysługuję się automatem do
chleba...no i pierwszy raz smażyłam pączki we frytkownicy..ale szczerze mówiąc nie jestem zadowolona z dzisiejszych pączków...no ale w
sumie ..nie wiem czy to
wina przepisu ,
mąki a może frytkownicy...60 ml ciepłej
wody1 szkl. ciepłego
mleka3 łyżki
cukru3
jajka60 dkg
mąki pszennej45 g świeżych
drożdżyZ
drożdży , 1 łyżki
cukru ,
wody i
mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki
cukru,
jajka oraz mieszankę
drożdży i mikserem z końcówką z hakiem wyrobić składniki na jednolite ciasto. Przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i dalej wyrabiać ręcznie, podsypując w razie potrzeby
mąką, jeszcze przez 5 minut. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać
cukrem pudrem .Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na pączki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' ( 1,5 h). Po wyrobieniu ciasto wyjąć, przełożyć do większego naczynia na czas wyrastania. Dalej postępować wg powyższego przepisu.