Wykonanie
Jedno z ulubionych ciast moich córek. Wilgotne, orzeźwiające, po prostu pycha:)
Składniki:0.5 kostki
margaryny (125 g)100 ml
wody3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
cukru waniliowego3
jajka1.5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia300 g
dżemu z czarnej porzeczkipolewa:50 g
margaryny50 ml
mleka0.5 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżka
żelatynyPół kostki
margaryny,
wodę,
cukier,
kakao, oraz
cukier waniliowy gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystygnięcia.Do chłodnej masy dodajemy
jajka, miksujemy,
potem przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy
dżem mieszamy, przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm.
Pieczemy 45 minut w 180 * C
Na polewę: rozpuszczamy
margarynę z
cukrem,
mlekiem, dodajemy
kakao chwilę gotujemy.
Żelatynę rozpuszczamy z odrobinie zimnej
wody by napęczniała, dodajemy trochę wrzątku i rozpuszczoną dodajemy do polewy. Czekamy by trochę nam zastygła i polewamy naszego murzynka.SMACZNEGO