Wykonanie
Dziś postanowiłam przygotować murzynka z
dżemem porzeczkowym, gdyż kiedyś jadłąm u koleżanki i bardzo mi smakował :)
Potrzebne produkty:1 kostka
margaryny,3 łyżki
kakao,2 szklanki
cukru,1/2 szklanki
wody,2 szklanki
mąki pszennej,1
proszek do pieczenia,4
jajka,
wiórki kokosoweSposób przygotowania:Kostkę
margaryny, 3 łyżki
kako, 2 szklanki
cukru, pół szklanki
wody zagotowujemy razem i wylewamy do miski, czekamy, aż ostygnie.Odlewamy 1/3 do polania na wierzch po upieczeniu.Dodajemy
jajka, oddzielając
białka od
żółtek.Po wbiciu
żółtka dosypujemy 1 szklankę
mąki.Całość mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Do ciasta dodajemy
proszek do pieczenia.Dodajemy ubite
białka, całość mieszamy.Ciasto wylewamy na blachę.Pieczemy 20 min. w 200 st.Polewamy
polewą czekoladową.Posypujemy wiórkami kokosowymi.Gdy ostygnie przekrawamy murzynek na 2 części.Przesuwamy nitkę., aby się przedzielił, układamy 2 części.Smarujemy dolną część
dżemem porzeczkowym.Nakładamy górną warstwę.Smacznego !