ßßß Cookit - przepis na Murzynek przekładany dżemem porzeczkowym.

Murzynek przekładany dżemem porzeczkowym.

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłam przygotować murzynka z dżemem porzeczkowym, gdyż kiedyś jadłąm u koleżanki i bardzo mi smakował :)
Potrzebne produkty:
1 kostka margaryny,
3 łyżki kakao,
2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mąki pszennej,
1 proszek do pieczenia,
4 jajka,
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Kostkę margaryny, 3 łyżki kako, 2 szklanki cukru, pół szklanki wody zagotowujemy razem i wylewamy do miski, czekamy, aż ostygnie.
Odlewamy 1/3 do polania na wierzch po upieczeniu.
Dodajemy jajka, oddzielając białka od żółtek.
Po wbiciu żółtka dosypujemy 1 szklankę mąki.
Całość mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia.
Dodajemy ubite białka, całość mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę.
Pieczemy 20 min. w 200 st.
Polewamy polewą czekoladową.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Gdy ostygnie przekrawamy murzynek na 2 części.
Przesuwamy nitkę., aby się przedzielił, układamy 2 części.
Smarujemy dolną część dżemem porzeczkowym.
Nakładamy górną warstwę.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/08/murzynek-przekadany-dzemem-porzeczkowym.html