Wykonanie
Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku.Przepis na kruche
ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych
ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia.
Składniki:120g
margaryny200g
mąki pszennej1
jajko5 czubatych łyżek
cukru2 łyżki
kakao słodzonego instant6 łyżeczek
wiórków kokosowych0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:-
margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier,
kakao, wiórki i
jajko- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne- schłodzić je 0 , 5 godziny w zamrażarce
- ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać
mąką- z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek)- nożem odcinać około 2 , 5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta)- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach- piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut
Smak
ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego
kakao instant jest delikatny, choć fani mocno
kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym
kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego
cukru.Nieduża ilość
wiórków kokosowych dodaje
ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią
ciastek zbyt słodkimi.
Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka dni (do zjedzenia ostatniego) nie tracąc na kruchości.