Wykonanie
250 g
margaryny4
jajka3 łyżki
kakao1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej3 krople
aromatu waniliowegopół tabliczki
gorzkiej czekoladyłyżeczka
proszku do pieczeniawiórki kokosowe (do posypania)4 łyżki
wody1. do małego garnka włożyć
margarynę, dodać
wodę,
cukier, olejek,
czekoladę i
kakao, gotować na małym ogniu do połączenia składników, zagotować, ostudzić,2.
białka oddzielić od
żółtek,
białka ubić,
żółtka dodać do masy
kakaowej,3. odlać z masy szklankę (można więcej),4. do masy pozostałej w garnku dodać
mąkę z proszkiem i miksować, dodać
białko, wymieszać łyżką,5. piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C,6. poczekać aż trochę ostygnie, przekroić wzdłuż, jeden placek polać masą odstawioną w szklance, przykryć drugim plackiem, rozsmarować resztę polewy, posypać wiórkami kokosowymi.