ßßß Cookit - przepis na W kuchni u Moniki...: Galantyna drobiowa gotowana.

W kuchni u Moniki...: Galantyna drobiowa gotowana.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kurczak ( mój ważył 1,6kg),
mała marchew (50g),
2 czubate łyżki groszku konserwowego (50g),
garść świeżej zielonej pietruszki,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka ziół ( u mnie to był gotowy mix: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano),
pieprz grubo mielony,
ewentualnie sól lub warzywko ( ja nie dodałam ),
do wody, w której będzie gotowana galantyna: odrobina soli, mix ziół, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe,
gaza.
Przygotowanie:
Ostrożnie (by jak najmniej uszkodzić) oddzielić skórę od kurczaka. Następnie oddzielić mięso od kości. Ja skrzydełka sobie podarowałam i zostawiłam je na zupę. Mięso zmielić przez maszynkę.
Marchew (surowa, jaką ja dałam po ugotowaniu nadal nie jest miękka,także można dodać już ugotowaną), a pokroić i dodać razem z groszkiem, jajkiem, wyciśnietym czosnkiem i posiekaną zieloną pietruszką do mięsa. Dodać przyprawy i wymieszać.
Na blacie rozłożyć gazę. Na niej położyć skórę kurczaka, a następnie wyłożyć mięso i uformować. Zawinąć i mocno ścisnąć. Końce gazy zawiązać. Włożyć do wody i gotować na małym ogniu 1h. Do wody dodać przyprawy. Po 1h zostawić w wodzie do ostygnięcia. Po wyjęciu odcisnąć z wody.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/11/galantyna-drobiowa-gotowana.html