ßßß
Potrzebne będą (na 4-6) porcji:- ok. 650g suchego grochu- 2 listki laurowe- 2,25 litra wody- 200g wędzonego boczku- 1 por- 1 cebula- sól, pieprz, majeranek- słodka lub ostra papryka
Sposób wykonania:1) Groch gotujemy w wodzie z listkami laurowymi przez ok. 2 godziny, aż będzie miękki, rozpadający się.
2) Na patelni podsmażamy boczek, a gdy się wytopi na skwarki dodajemy drobno pokrojonego pora i cebulę i smażymy do miękkości.3) Dodajemy zawartość patelni do garnka z ugotowanym grochem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut i w razie potrzeby dodajemy trochę wody, jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta.
4) Podajemy porcje posypane papryką.Smacznego =)Agnieszka