ßßß
Składniki / Ingredients:4 sztuki cebuli żółtej / 4 pieces of onion yellowwędzony boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) / smoked bacon (quantity and type depends on your taste)1 szklanka wody przegotowanej / 1 cup of boiled waterszczypta papryki ostrej / pinch of hot paprikaszczypta pieprzu / pinch of pepperszczypta soli / pinch of salt1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon marjoramolej do smażenia / oil for fryingSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, duszenie: 20 min, ilość porcji: 4Najpierw kroimy boczek na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być głęboka i z przykrywką). Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja użyłam szatkownicy). Gdy boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba.*****First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep and has lid). We cut the onion into thin half-circle (I used a cabbage slicer). When the bacon is brown, we put onions and we fry until the onion has softened. Then, we turn down the gas, we add water, spices and we mix all components together very well. We cover lid on the pan and we cook all on low heat for about 20 minutes. We serve hot dish with croutons of bread.