Wykonanie
Na 4 osoby - duże porcje1 główka
kapusty1 duża
cebula200 g chudego
wędzonego boczku1 łyżka płaska
majeranku3
liście laurowesól lub Delikat uniwersalny
pieprz do smaku (sporo,
kapusta ma być pikantna)łazanki
Kapustę poszatkować niezbyt drobno, wypłukać na durszlaku i włożyć do dużego garnka. Dodać trochę
wody (ok. 1/2 szkl. dodać więcej ,jeśli wyparuje w czasie gotowania ),
sól,
pieprz ,
majeranek i
liście laurowe. Wymieszać , przykryć garnek i dusić 30 min. , mieszając od czasu do czasu.
Boczek pokroić w 1 cm. kostkę ,
cebulę posiekac niezbyt drobno. Na patelni przesmażyć
boczek, a kiedy się lekko zrumieni dodac
cebulę i zeszklić ją na niewielkim ogniu . Dodać
cebulę z
boczkiem do
kapusty, wymieszać i razem gotować jeszcze 10 - 15 min. aż
kapusta będzie miękka , ale nie rozgotowana.
Ugotować łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu , biorąc 100-150 g na porcję. Łazanki odsączyć na durszlaku, dodać do
kapusty , wymieszać, nałożyć na talerze. Wersja al forno : Łazanki z
kapustą włożyć do pojedyńczych naczyń do zapiekania i wstawić do piekarnika , nagrzanego do 180 st na 10-15 min. , bo
kapustka bardzo lubi być zapiekana