Wykonanie
Cześć =) Dziś kolejny wpis z cyklu "śniadania i kolacje". Tym razem przedstawiamy babeczki
śniadaniowo - kolacyjne =)Jest to świetna potrawa, która nadaje się na śniadanie lub kolację. Można ją także wykorzystać jako przekąskę, także na przyjęciach.Wykonanie jest prozaicznie proste, jednak zanim zaczniemy robić nasze babeczki - musimy zaopatrzyć się w dwie rzeczy. Po pierwsze w formy. Po drugie w papierowe koszulki.Formy do pieczenia to coś takiego: formy do pieczeniaPapierowe koszulki natomiast, to coś takiego: papierowe koszulkiBez papierowych koszulek teoretycznie można się obejść, ale polecam ich użyć, ponieważ w tym przypadku bardzo ułatwiają życie (muszą być duże i wysokie).Jeśli zaopatrzyliśmy się w te dwie rzeczy - rozpoczynamy przygotowanie babeczek.Wykładamy każdą wnękę w formie papierową koszulką. W środku formujemy, z bardzo cienkiego plastra
szynki, otoczkę dla babeczki. Następnie do każdej z nich wkładamy warzywa, np. ugotowane
brokuły w małych kawałkach, albo jakiekolwiek warzywa pozostałe z obiadu (
pieczarki,
papryka,
cebula) czy
pomidor. Trzeba użyć wyobraźni =)Na warzywa wbijamy po
jajku. Można je lekko rozbełtać sztućcem, żeby lepiej rozlało się do warzyw.Na wierzch kładziemy pasujący rozmiarem plasterek
żółtego sera, najlepiej jakiegoś kruchego typu
cheddar lub gruyere.Na
ser można posypać według uznania, np.:
pieprz,
paprykę,
zioła.Następnie wkładamy formy do nagrzanego piekarnika (220 st. C) i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego =)Agnieszka