ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki

Szaszłyki

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Szaszłyki to bardzo smaczna i prosta potrawa, która składa się z kawałków mięsa i warzyw, nadzianych na drewniany patyk, pieczonych w piekarniku, na rożnie lub grillowanych.
Ja robię szaszłyki wieprzowe oraz rzadziej drobiowe, do których oprócz wieprzowiny lub drobiu dołączam: paprykę i cebulę. Do szaszłyków drobiowych używam także boczku.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe w szaszłykach wieprzowych, to oprócz boczku stosuję szynkę wieprzową lub łopatkę, rzadziej polędwiczkę. Mięso przed nadzianiem na patyk należy zamarynować.
Szaszłyki najlepiej robić latem, ponieważ grzechem byłoby nie skorzystać z coraz większej ilości pojawiających się młodych warzyw, a słonecznego dnia grzechem byłoby nie rozpalić w ogrodzie, na działce czy przy domku letniskowym - grilla i nie celebrować posiłku na łonie natury.
Poniżej prezentuję szaszłyki zarówno w wersji domowej, pieczone w piekarniku (szaszłyki drobiowe), jak i szaszłyki grillowane na działce (szaszłyki wieprzowe).
Moje szaszłyki drobiowe:
Moje szaszłyki wieprzowe:
Potrzebne będą:
- filet z kurczaka/szynka lub łopatka wieprzowa - ok. 400 g
- średni kawałek boczku
- kilka papryk
- kilka cebul
- majeranek, zioła prowansalskie, papryka czerwona, tymianek, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania w wersji domowej:
1) Wieprzowinę/kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
2) Zasypujemy przyprawami, zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
3) Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy ruszt lub jeśli mamy naczynie żaroodporne odpowiedniej długości, to będziemy mogli położyć nasze szaszłyki na brzegach naczynia.
4) Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w krążki, a paprykę i boczek w kostkę.
5) Paprykę i boczek mieszamy z przyprawami. Cebuli nie mieszamy, ponieważ mogłaby się rozdzielić.
6) Wyjmujemy mięso z lodówki, przygotowujemy patyki na szaszłyki i zaczynamy nabijać składniki wedle uznania co do kolejności (osobiście polecam mięso nabijać cebulą).
7) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut lub grillujemy do miękkości.
Zachęcam do robienia szaszłyków, zwłaszcza w wersji grillowo - plenerowej, ponieważ naprawdę warto!
Smacznego! =)
A to szaszłyki wieprzowe z tego samego przepisu w wykonaniu Agnieszki,
która potwierdza, że są nie tylko rewelacyjne,
lecz stały stały się jedną z najsmaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadła:
A to szaszłyki drobiowe w wykonaniu Agnieszki =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/02/szaszyki.html