Wykonanie
Cześć =) Szaszłyki to bardzo smaczna i prosta potrawa, która składa się z kawałków
mięsa i warzyw, nadzianych na drewniany patyk, pieczonych w piekarniku, na rożnie lub grillowanych.Ja robię szaszłyki wieprzowe oraz rzadziej drobiowe, do których oprócz
wieprzowiny lub drobiu dołączam:
paprykę i
cebulę. Do szaszłyków drobiowych używam także
boczku.Jeśli chodzi o
mięso wieprzowe w szaszłykach wieprzowych, to oprócz
boczku stosuję
szynkę wieprzową lub
łopatkę, rzadziej polędwiczkę.
Mięso przed nadzianiem na patyk należy zamarynować.Szaszłyki najlepiej robić latem, ponieważ grzechem byłoby nie skorzystać z coraz większej ilości pojawiających się
młodych warzyw, a
słonecznego dnia grzechem byłoby nie rozpalić w ogrodzie, na działce czy przy
domku letniskowym - grilla i nie celebrować posiłku na łonie natury.Poniżej prezentuję szaszłyki zarówno w wersji domowej, pieczone w piekarniku (szaszłyki drobiowe), jak i szaszłyki grillowane na działce (szaszłyki wieprzowe).Moje szaszłyki drobiowe:
Moje szaszłyki wieprzowe:
Potrzebne będą:- filet z kurczaka/szynka lub
łopatka wieprzowa - ok. 400 g- średni kawałek
boczku- kilka
papryk- kilka
cebul-
majeranek,
zioła prowansalskie,
papryka czerwona,
tymianek,
sól,
pieprz-
oliwa z oliwekSposób wykonania w wersji domowej:1) Wieprzowinę/kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.2) Zasypujemy
przyprawami, zalewamy 2 łyżkami
oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.3) Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy ruszt lub jeśli mamy naczynie żaroodporne odpowiedniej długości, to będziemy mogli położyć nasze szaszłyki na brzegach naczynia.4) Warzywa myjemy.
Cebulę kroimy w krążki, a
paprykę i
boczek w kostkę.5)
Paprykę i
boczek mieszamy z
przyprawami.
Cebuli nie mieszamy, ponieważ mogłaby się rozdzielić.6) Wyjmujemy
mięso z lodówki, przygotowujemy patyki na szaszłyki i zaczynamy nabijać składniki wedle uznania co do kolejności (osobiście polecam
mięso nabijać
cebulą).7) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut lub grillujemy do miękkości.Zachęcam do robienia szaszłyków, zwłaszcza w wersji grillowo - plenerowej, ponieważ naprawdę warto!Smacznego! =)A to szaszłyki wieprzowe z tego samego przepisu w wykonaniu Agnieszki,która potwierdza, że są nie tylko rewelacyjne,lecz stały stały się jedną z najsmaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadła:
A to szaszłyki drobiowe w wykonaniu Agnieszki =)