Wykonanie
Bardzo lubię grillowane warzywa. Teraz, w sezonie, wszystkie smakują o wiele lepiej niż te , które można kupic w ciągu roku, toteż korzystamy z okazji i przyrządzamy je w formie szaszłyków i w folii aluminiowej.
Cukinia sama w sobie jest troszkę mdła , więc dodałam do niej wyrazistą w smaku
paprykę i
cebulę, a wcześniej zamarynowałam z
oliwą i
przyprawami. Podaję przepis:kilka plastrów
cukiniipaprykacebulaoliwaulubione
przyprawy ( ja dałam mieszanke do grilla)
Cukinię obieramy, kroimy w grube plastry, solimy i odstawiamy na 5-10 min.
Paprykę kroimy w spore kawałki,
cebulę w plastry. Osuszoną
cukinię,
paprykę i
cebulę wkładamy do miseczki, polewamy
oliwą, posypujemy
przyprawami, mieszamy i odstawiamy na conajmniej 15 min. Warzywa układamy płasko na folii aluminiowej, polewamy marynatą i szczelnie zawijamy. Grillujemy ok 15-20 min, jeśli damy radę, to przewracamy, ale ugrillują sie i bez tego. Smacznego!