ßßß Cookit - przepis na Ghee

Ghee

nazwa

Wykonanie

Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Ghee
26 . 02.2008 , aktualizacja: 27 . 11.2012 11:15
A A A
Ghee to rodzaj sklarowanego masła wykorzystywany w kuchni indyjskiej. Ma karmelowo-orzechowy, posmak. Bardzo dobrze nadaje się do głębokiego smażenia, ponieważ ma wysoki punkt dymienia. Ghee można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, znacznie dłużej niż masło, nawet kilka miesięcy. Ghee można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością albo przygotować samodzielnie.
Papryka z cukinią smażone w ghee
Warzywa z przyprawami smażonymi w ghee
Zobacz więcej na temat:
słownik kulinarny
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4966390,Ghee.html