Wykonanie
Warzywa grillowane są znakomitym dodatkiem do
mięs pieczonych ,gotowanych i grillowanych. Mogą być również wykorzystane do przyrządzenia sałatek, różnego rodzaju zakąsek ,ale są znakomite same w sobie podane z dodatkiem
pieczywa i
sosów.
Można użyć dowolnych ,ulubionych warzyw ,a grillowanie ich nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy ,no może odrobinę czasu.Umyte warzywa należy pokroić w zależności od rodzaju/,z
papryki usunąć gniazdka nasienne/.Tak więc
cukinię i
bakłażana pokroiłam w kilkumilimetrowe plastry
cebulę,
pomidory,” radicchio”/cykorię/ i
paprykę wystarczy przekroić na połowę. Warzywa należy bardzo delikatnie posmarować oliwą/przy pomocy pędzelka/ i grillować partiami z obu stron.Czas grillowania jest różny w zależności od rodzaju warzywa. Najszybciej piecze się
cukinia ,
pomidor ,”radicchio” ,trochę dłużej natomiast
bakłażan,
cebula i
papryka.Gotowe warzywa można skropić lekko
oliwą zmieszaną z
octem winnym i drobniutko pokrojoną zieloną pietruszką/można użyć
kolendry,lub mięty/przyprawić
solą i świeżym
pieprzem. Można podać je również z aromatycznym dipem
czosnkowym lub bazylikowym na bazie
jogurtu lub
śmietany.