Wykonanie
Tortilla de calabacin to odmiana tortilla inaczej zwana Tortilla Francesa, czyli tortilla po francusku. W tej wersji można użyć wiele składników takich jak:
cukinie,
kurczaka,
szpinak,
szparagi,
dorsza,
tuńczyk,
krewetki.Ja w tym wypadku dodałem
cukinie.
Kiedy widzimy ze konsystencja jest gęsta, obracamy tortille wykorzystując do tego duży talerz i smażymy jeszcze kilka minut.
Smażymy na niedużym ogniu, możemy od czasu do czasu nakłuwać tortille widelcem ażeby szybciej się ścielą .
Rozgrzewamy nieduża ilość
oliwy z oliwek na patelni i wlewamy wcześniej wymieszane składniki .
Mieszamy ze sobą składniki, czyli
jajka przyprawy oraz usmażona wcześniej
cukinie.
Mieszamy
jajka z
przyprawami, ja dodałem s ó l morsk ą, czerwon ą
paprykę,
pieprz cytrynowy. W tym wypadku użyłem thermomixa ale możemy spokojnie zrobić to w tradycyjny sposób .
Odcedzamy z
oliwy wcześniej usmażoną
cebule z
cukini ą .
Smażymy
cebule, kiedy jest przyrumieniona dodajemy
cukinie i smażymy ok. 12 min. Jak widać ja zrobiłem to w thermomixie, ale śmiało możemy zrobić to tradycyjnie, na patelni
Kroimy
cukinie w krążki.
Kroimy
cebule, w takiej formie, jaka lubimy.
Składniki :1cebula1
cukinia5
jajekoliwa z oliwekprzyprawy wedle gustu