ßßß Cookit - przepis na Morszczuk duszony w warzywach

Morszczuk duszony w warzywach

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować ciekawą potrawę z kuchni włoskiej, którą poznałem przypadkiem 3 lata temu i od razu, gdy ją zobaczyłem - postanowiłem zrobić ją samodzielnie. Jest to morszczuk smażony w warzywach =)
Potrawa ta jest smaczna, zdrowa i w zasadzie jednogarnkowa, którą bardzo łatwo przygotować.
Potrzebne będą:
- 4 ziemniaki
- 500-600g filetów z morszczuka (opcjonalnie można wykorzystać filet z innej ryby)
- 1 cebula
- 3 średnie marchewki
- 4 łyżki oliwy
- 1 por
- po 1 łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, tymianku i szczypiorku (w tej wersji nie dodałem natki i szczypiorku).
Sposób wykonania:
1) Obrane ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Kiedy będą jeszcze dosyć twarde - odcedzamy.
2) Cebulę drobno siekamy, marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, por kroimy, a następnie wszystko podsmażamy na oliwie, na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą.
3) Smażymy ok. 15 minut, dodając wody w razie potrzeby i często mieszając.
4) Następnie dodajemy filety z morszczuka (ja kroję je w kostkę lub średnie kawałki), trochę wody (nie więcej niż pół szklanki i od czasu do czasu mieszając - dusimy przez 5 minut. Zamiast wody można dodać pół szklanki wytrawnego, białego wina.
5) Dodajemy ziemniaki i smażymy całość jeszcze przez 5 minut.
6) Posypujemy tymiankiem, natką i szczypiorkiem.
7) Przykrywamy i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 5 minut (jeśli trzeba dolewamy trochę wody). Podajemy natychmiast.
Smacznego =)
Poniżej ta sama potrawa, ale w wykonaniu Agnieszki - z dodatkiem dorsza i zieleniny:
Warzywa z przyprawami, ale jeszcze bez ryby na patelni:
Pokrojony dorsz:
Warzywa już z rybą na patelni:
Na talerzu:
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/02/morszczuk-smazony-w-warzywach.html