Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować ciekawą potrawę z kuchni włoskiej, którą poznałem przypadkiem 3 lata temu i od razu, gdy ją zobaczyłem - postanowiłem zrobić ją samodzielnie. Jest to
morszczuk smażony w warzywach =)Potrawa ta jest smaczna, zdrowa i w zasadzie jednogarnkowa, którą bardzo łatwo przygotować.
Potrzebne będą:- 4
ziemniaki- 500-600g filetów z
morszczuka (opcjonalnie można wykorzystać filet z innej
ryby)- 1
cebula- 3 średnie
marchewki- 4 łyżki
oliwy- 1
por- po 1 łyżce posiekanych
ziół:
natki pietruszki,
tymianku i
szczypiorku (w tej wersji nie dodałem
natki i
szczypiorku).Sposób wykonania:1) Obrane
ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Kiedy będą jeszcze dosyć twarde - odcedzamy.2)
Cebulę drobno siekamy,
marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki,
por kroimy, a następnie wszystko podsmażamy na
oliwie, na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku
solą.3) Smażymy ok. 15 minut, dodając
wody w razie potrzeby i często mieszając.4) Następnie dodajemy filety z
morszczuka (ja kroję je w kostkę lub średnie kawałki), trochę
wody (nie więcej niż pół szklanki i od czasu do czasu mieszając - dusimy przez 5 minut. Zamiast
wody można dodać pół szklanki wytrawnego,
białego wina.5) Dodajemy
ziemniaki i smażymy całość jeszcze przez 5 minut.
6) Posypujemy
tymiankiem,
natką i
szczypiorkiem.7) Przykrywamy i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 5 minut (jeśli trzeba dolewamy trochę
wody). Podajemy natychmiast.Smacznego =)Poniżej ta sama potrawa, ale w wykonaniu Agnieszki - z dodatkiem
dorsza i
zieleniny:Warzywa z
przyprawami, ale jeszcze bez
ryby na patelni:
Pokrojony
dorsz:
Warzywa już z
rybą na patelni:
Na talerzu: