Wykonanie
Wiem, że tajine to wcale nie jest danie drobiowe. Ale kto powiedział, że nie można go zrobić np. z kurczaka? Do tego warzywa i mamy bardzo smaczne, zdrowe i pełne witamin danie. Nie topi się w tłuszczu, witaminy dzięki kominowi naczynia zostają w daniu.Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam jak należy posługiwać się takim naczyniem . A tutaj są dwa inne przepisy na tajine .
Składniki:2 pałki
kurczaka1
marchewka1
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek3 małe
ziemniakipieprzprzyprawa d
ziemniakówsólOliwę z oliwek wlewany na dno naczynia
Kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę
Marchewkę kroimy w paski (ja to robię obieraczką do warzyw)
Cebulę kroimy w piórka
Ziemniaki kroimy w troszkę grubsze niż
marchewkę plasterki
Na dno naczynia układamy pałki
kurczakaNastępnie obsypujemy
cebulką, kładziemy
ziemniaki (posypujemy je
przyprawą do ziemniaków) i
marchewkęNa bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2 , 5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się wytworzył podczas duszenia, żeby nie kipiał na kuchenkę
Można podać z
zieloną sałatą.Na zdrowie:)W myśl akcji: