ßßß Cookit - przepis na Tajine drobiowy z warzywami

Tajine drobiowy z warzywami

nazwa

Wykonanie

Wiem, że tajine to wcale nie jest danie drobiowe. Ale kto powiedział, że nie można go zrobić np. z kurczaka? Do tego warzywa i mamy bardzo smaczne, zdrowe i pełne witamin danie. Nie topi się w tłuszczu, witaminy dzięki kominowi naczynia zostają w daniu.
Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam jak należy posługiwać się takim naczyniem . A tutaj są dwa inne przepisy na tajine .
Składniki:
2 pałki kurczaka
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 małe ziemniaki
pieprz
przyprawa d ziemniaków
sól
Oliwę z oliwek wlewany na dno naczynia
Kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę
Marchewkę kroimy w paski (ja to robię obieraczką do warzyw)
Cebulę kroimy w piórka
Ziemniaki kroimy w troszkę grubsze niż marchewkę plasterki
Na dno naczynia układamy pałki kurczaka
Następnie obsypujemy cebulką, kładziemy ziemniaki (posypujemy je przyprawą do ziemniaków) i marchewkę
Na bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2 , 5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się wytworzył podczas duszenia, żeby nie kipiał na kuchenkę
Można podać z zieloną sałatą.
Na zdrowie:)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/05/tajine-drobiowy-z-warzywami.html