Wykonanie
Kotlety mielone to tradycyjna polska potrawa. Należą one do potraw najczęściej kojarzonych z dzieciństwem. Podczas przejmowania pałeczki w kulinarnej sztafecie pokoleń, nie ma rady - musimy samodzielnie zrobić kotlety mielone.Kotlety mielone to taki zwykły, polski posiłek. Można zrobić je na wiele sposobów, dodać różne
przyprawy i
zioła. Każdy ma swój ulubiony sposób, wypracowany przez lata. Ja robię sposobem babci Krysi i skupię się bardziej na głównych zasadach przygotowania kotletów mielonych, niż narzucaniu wam konkretnych dodatków.Kotlety mielone najczęściej jem po prostu z
ziemniakami, latem z mizerią, zimą z
ogórkami kiszonymi.Złote i miękkie kotlety mielone świetnie smakują również z surówką z
kiszonej kapusty czy
buraczkami. Na zdjęciu poniżej kotlet mielony podany został z
ziemniakami oraz surówka z
pomidora,
ogórka kiszonego (po których słoik dziadek zawsze schodzi do piwnicy) i
cebuli.
Ziemniaki można polać tłuszczem pozostałym ze smażenia i pokrychać je.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:- 500 g
mielonego mięsa wieprzowego- 1
bułka (najlepiej czerstwa)- 1
jajko- 1
cebula- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
pieprzu- 1 łyżka
majeranku-
bułka tartaSposób wykonania:1)
Bułkę zalać
wodą i odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.2) Do większej miski włożyć zmielone
mięso, drobno posiekaną (lub startą)
cebulę,
jajko,
pieprz,
sól i
majeranek, a następnie wszystko dobrze wymieszać.3) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy
mięso jest wystarczająco przyprawione.4) Dodać odciśniętą
bułkę i wszystko dokładnie wymieszać.5) W trakcie wyrabiania
mięsa należy dodawać po trochu zimnej
wody i wyrabiać tak długo, aż
mięso wchłonie
wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.6) Uformować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany
olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron.A po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka
tranu =)Smacznego =)