ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone (2)

Kotlety mielone (2)

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone, to tradycyjna, polska potrawa. Jem je najczęściej z ziemniakami, latem z mizerią lub wybranymi warzywami, zimą z ogórkami kiszonymi. Złote i miękkie kotlety mielone świetnie smakują również z surówką z kiszonej kapusty, tartymi burakami, czy fasolką szparagową, jak w wersji poniżej. Ziemniaki i warzywa polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia kotletów.
Potrzebne będą:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka lub karkówka)
- 1 bułka (najlepiej czerstwa)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- bułka tarta
Sposób wykonania:
1) Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.
2) Do większej miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną (lub startą) cebulę, jajko, pieprz, sól, majeranek, odciśniętą bułkę, a następnie wszystko dobrze wymieszać.
3) W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po trochu zimnej wody i wyrabiać tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.
4) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy mięso jest wystarczająco przyprawione.
5) Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/08/kotlety-mielone-2.html