Wykonanie
Święta i sylwester już za nami, ale przed nami karnawał i wiele przyjęć, na które chciałbym zaproponować, jako przystawkę,
galaretkę drobiową =)
Galaretkę robi się szybko, jest lekkostrawna i niespecjalnie kaloryczna. Ładnie podana może być ozdobą stołu na przyjęciu.Bardzo lubię
galaretkę drobiową i robię ją w każde święta i nie tylko święta.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:- 1 litr rosołu drobiowego- ugotowana
pierś kurczaka z rosołu- 1 opakowanie
żelatyny na 1 litr płynu (20 g)- 1/2 szklanki
groszku konserwowego- 1 ugotowana
marchew z rosołu-
sól,
pieprz- opcjonalnie ugotowane
jajko na twardoSposób wykonania:Rosół przecedzić przez bardzo gęste sito, zagotować i wyłączyć. Wsypać suchą
żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Przyprawić lekko
solą i
pieprzem.Dno pojemniczków lub małych salaterek wyłożyć niewielkimi porcjami ugotowanej i pokrojonej
marchewki i
groszku (możemy również dodać cząstki ugotowanych na twardo
jajek). Całość przykryć podzielonym
mięsem kurczaka.Zalać wszystko przestudzonym
wywarem i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.Smacznego =)