Wykonanie
Na większości przyjęć możemy spotkać galaretę drobiową, którą lubię. Dziś zaproponuję Wam mus
z piersi kurczaka z warzywami, delikatny i bardzo smaczny.
Składniki:
pierś z kurczaka ok. 250 g4 średnie
marchewkipuszka
groszku konserwowego ( 400 g po odsączeniu 240 g )1
kostka rosołowa drobiowa2 duże łyżki
żelatynynatka pietruszki ( u mnie mrożona)
pieprz,
sól, kucharek do smaku
Do garnka wlewamy 2 litry
wody, wkładamy
pierś z kurczaka i oskrobaną
marchewkę, dodajemy
kostkę rosołową,
pieprz i
sól. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.Ugotowane
mięso i
marchewkę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Odmierzamy 300 ml
wywaru i w gorącym rozpuszczamy
żelatynę, doprawiamy do smaku i odstawiamy by lekko przestygła.
Silikonowe foremki smarujemy lekko
olejem.
Pierś z kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem razem ze 100 ml.
wywaru z
żelatyną. Wykładamy na dno naszych foremek. Tak samo postępujemy z
marchewką, czyli rozdrabniamy blenderem na gładką masę z następną porcją 100 ml.
wywaru, wykładamy do foremek na mus
z piersi kurczaka. Odsączony
groszek rozdrabniamy z ostatnią porcją
wywaru i 2 łyżkami
pietruszki, wykładamy na mus z
marchewki.Naszą przekąskę wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z
cytryną lub
octem, w zależności co lubimy.