ßßß Cookit - przepis na Mus drobiowo-warzywny.

Mus drobiowo-warzywny.

nazwa

Wykonanie

Na większości przyjęć możemy spotkać galaretę drobiową, którą lubię. Dziś zaproponuję Wam mus z piersi kurczaka z warzywami, delikatny i bardzo smaczny.
Składniki:
pierś z kurczaka ok. 250 g
4 średnie marchewki
puszka groszku konserwowego ( 400 g po odsączeniu 240 g )
1 kostka rosołowa drobiowa
2 duże łyżki żelatyny
natka pietruszki ( u mnie mrożona)
pieprz, sól, kucharek do smaku
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy pierś z kurczaka i oskrobaną marchewkę, dodajemy kostkę rosołową, pieprz i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
Ugotowane mięso i marchewkę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Odmierzamy 300 ml wywaru i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku i odstawiamy by lekko przestygła.
Silikonowe foremki smarujemy lekko olejem.
Pierś z kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem razem ze 100 ml. wywaru z żelatyną. Wykładamy na dno naszych foremek. Tak samo postępujemy z marchewką, czyli rozdrabniamy blenderem na gładką masę z następną porcją 100 ml. wywaru, wykładamy do foremek na mus z piersi kurczaka. Odsączony groszek rozdrabniamy z ostatnią porcją wywaru i 2 łyżkami pietruszki, wykładamy na mus z marchewki.
Naszą przekąskę wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z cytryną lub octem, w zależności co lubimy.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/11/mus-drobiowo-warzywny.html