Wykonanie



Tadammm! ;-)Jest pysznie ;-)! Buzia aż się sama uśmiecha na takie rarytasy! Dzisiaj wędrujemy po zdrowe gotowanie aż do Egiptu ;-). To właśnie z tamtą wywodzą się szaszłyki na patyku, przygotowywane z
mięsa mielonego i bardzo, bardzo, bardzo ( ;-B ) dużej ilości świeżych
ziół. Arabowie lubią uzywać dość sporo świeżej
mięty jak i
kolendry. I dobrze bo nie dość, że lubię te
przyprawy to jeszcze zdrowe a dają takiego "
kopa" aromatycznego, że ho ho! ;-)Przygotowanie takich szaszłyków nie jest zbyt trudne zajmie Wam krótką chwilę, a
daje głowę, że zaskoczycie gości. Ważne jest aby
mięso na takich szpadkach, patyczkach Wam nie spadało, i tutaj wyciągamy z rękawa zbawienny składnik, jakim jest
kasza manna instant- Kupiec, czyli taka która kleikuje na zimno. Tuż po dodaniu do
mięsa, zagęści i spowoduje zwartą teksturę
mięsa. Nie ma
mowy żeby Wam coś się tam ześlizgiwało ;-). O to cały sekret!To do dzieła!

SKŁADNIKI:- 500 g
mięsa mielonego z
indyka (ma być w końcu zdrowo i fit ;-) )- 3 czubate łyżki
kaszy manny błyskawicznej Kupiec- 1 duże
jajo-
przyprawa egipska: zatar halabi- 1/2 łyżeczki harissy (
przyprawa arabska)- pęczek
kolendr świeżej -duży- pęczek świeżej
mięty- duży-
sól- 1 łyżka płaska
oleju rzepakowego
Wykonanie:
Zioła siekamy bardzo drobno.Wszystkie składniki, łączymy ze sobą energicznie, zarabiając masę. Masę powinniśmy wyrabiać około 10 minut.
Mięso powinno być miękkie i dobrze wymasowane.
Mięso nadziewamy na patyczki lub szpadki.Układamy na gorącym grillu i ... ;-) grillujemy ku radości sąsiadów ;-) (może się ktoś przyłączy ;-) ).Szaszłyki grillujemy na średniej temperaturze, na złoty kolor.

Czyli taki:

Tak przygotowane szaszłyki podajemy gorące, np. z frytkami! Które możecie zrobić też na zdrowszy sposób, czyli upiec w piekarniku! Ja tak robię zawsze są wspaniałe kruche i soczyste w środku!A ile kcal mniej ;-)))), zaoszczędzone wystarczą na deser heheheh ;-)))


SMACZNEGO!!!;-)))Pięknego i aktywnego dnia!Buziaki!

przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl3majcie kciuki ;-))))