ßßß Cookit - przepis na Podpłomyki… nasze tradycyjne chipsy

Podpłomyki… nasze tradycyjne chipsy

nazwa

Wykonanie

Na fali zainteresowania kuchnią tradycyjną wróciły do naszego domu podpłomyki… proste, tanie, smaczne… niby nic specjalnego a robimy je już trzeci raz w tym tygodniu. Po raz pierwszy były dodatkiem do zupy grochowej, za drugim razem zastępowały grzanki w zupie serowej a wczoraj wystąpiły solo, zamiast popcornu i chipsów jako „chrupacz” podczas oglądania filmu w „domowym kinie”
Na czym polega ewenement ich popularności… smak, chrupkość, zioła, przypraw? Trudno dociec, ale wszyscy zgodnie twierdzą, że są lepsze od najlepszych chipsów… w dodatku są zdrowsze. Nie będę zaprzeczać, protestować… w sumie bardzo się cieszę…tanim sumptem zaspakajam ich apetyty.
Składniki:
mąka pszenna – 2 szklanki,
jajko (lub nie) – 1 szt,
olej rzepakowy – 2 łyżki,
woda letnia – wg potrzeby,
sól do smaku,
zioła oraz przyprawy wg uznania.
Przygotowanie:
Mąkę posolić. Dodać jajko i łyżkę oleju. W miarę potrzeby dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Długo „miętosić”, żeby było elastyczne i dobrze napowietrzone. Rozwałkować na wysokość 2-5 milimetrów. Doprawić różnymi ziołami, przyprawami a następnie pokroić w paski, kółka, romby wedle upodobania. Można przed posypywaniem ziołami posmarować ciasto olejem, żeby przyprawy lepiej się trzymały. Blachę natłuścić. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Podawać jako dodatek do zup, zamiast pieczywa albo zwyczajnie jako przekąskę do chrupania.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/10/podplomyki-nasze-tradycyjne-chipsy