Wykonanie

Pysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek
drożdżowych z różnymi sezonowymi
owocami. Na blogu był już wpis na bułeczki z
truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z
porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne bułeczki z nadzieniem
malinowym.:-)Pycha!(p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) )

SKŁADNIKI:- 270 g
mąki pszennej- paczuszka
drożdży suchych- 1/4 kostki
masła- 1
jajko- 1
zółtko- 2 czubate łyżki
jogurtu greckiego
Wykonanie:
Drożdże zmieszaj z
mąką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto energicznie wyrabiamy co najmniej 15 minut.Odstawiamy na 1 godzinę.Ciasto podrośnie, ale nie aż tak spektakularnie jak na drożdżach świeżych, ponadto używamy
jogurtu a nie
mleka.Ciasto wałkujemy na prostokąt, przecinamy na pół (wzdłuż), otrzymując 2 prostokąty.Każdy dzielicie na równe kwadraty.Kwadrat u podstawy nacinamy nożem, robimy takie frędzelki ;-).Na środku kwadratu układamy
maliny i posypujemy
brązowym cukrem. Zakładamy górę i rolujemy, tak aby frędzelki były na górze. Dzięki temu
owoce w bułeczce są dobrze owinięte dwoma warstwami ciasta.Bułeczki układacie na blaszce.Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy 25- 30 minut w temp. 170- 175 stopni C.

Smacznego!Zapraszam na mój profil na Facebooku SmykWKuchni!Na instagrama też ;-))hehehheBuźka!