Wykonanie
Sobotni poranek jest cudowną
porą- też tak sądzicie ? Jakimś dziwnym trafem zdarza mi się dość często obudzić w sobotę kiedy pierwsze promienie słońca ledwie wychylają się zza dachów -ha-spróbujcie namówić mnie do tego w tygodniu ;)i celebruję wtedy leniwie picie
kawy, myśli błądzą sobie bez ograniczeń... A później jest TEN czas. Czas wspólnego śniadania, które wtedy smakuje niebiańsko ;)Zapraszam na
jogurtowe,
drożdżowe szybkie racuszki. Wywołują uśmiech, więc jak tu ich nie robić ?


Składniki na 10-12 sztuk:3 czubate łyżki
mąki pszennej15 g. świeżych
drożdży300 g.
jogurtu greckiego2 łyżki
cukru waniliowego1
jajkomasło klarowane do smażeniaPrzygotowanie:W miseczce mieszam dokładanie
drożdże z
cukrem i
jogurtem, dodaję
jajko i mieszając dosypuję
mąkę. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawiam je na kilka minut.Smażę okrągłe racuszki na niewielkiej ilości
masła, odsączam nadmiar tłuszczu na papierze, po czym podaję np. z
owocami w miodzie.Przepis autorski.


