ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę

nazwa

Wykonanie

Nastały długie wieczory i szare dni. Jeśli do tego dołączy się problemy życia codziennego to obraz rysuje się niewesoło. Przynajmniej chwilami. Dlatego warto poprawiać sobie humor jak tylko się da. Czasem to ciuch, czasem kosmetyk czy lampka dobrego wina. A czasem po prostu coś słodkiego najlepiej zadziała. Ja tym razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami .
Składniki (na 8 sztuk):
300 gram mąki pszennej
80 ml letniego mleka
1 jajko
1/2 opakowania drożdży w proszku
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki masła
2 łyżki jogurtu greckiego
1 spore jabłko
Przygotowanie:
Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz masło.Wbijam jajko i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut by drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie składniki mieszam, a następnie wyrabiam na jednolite ciasto. Wychodzi gęste, ale lejące się. Duże blaszane foremki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam po ok 2 łyżki startego na grubej tarce jabłka. Na wierzch kładę po kolejnej łyżce ciasta. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez ok. 30 minut, z czego połowę na dolnym ruszcie aby spody były na pewno upieczone.
Bułeczki wychodzą pyszne. Niezbyt słodkie, ale cudownie pozytywne. Skuteczna terapia anty-jesienna. Trochę niedietetyczna, ale i tak polecam. Z zimnym mlekiem pycha.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/11/drozdzowe-bueczki-z-jabkiem-na-jesienna.html