Wykonanie
Już od dawna planowałem upiec
drożdżowe z jakimiś dodatkami. Jednak zdecydowałem się w końcu wykonać klasyczne
ciasto drożdżowe z kruszonką - kolejne wspomnienie smaków z dzieciństwa ;)

przepis pochodzi z mojewypieki.comskładniki:350 g
mąki pszennej2 łyżeczki
drożdży w proszku40 g
masła roztopionego50 g
cukru1
jajko1
jajko do posmarowaniakruszonka:40 g
masła8 łyżek
mąki3 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowegowykonanie:
Mąkę wymieszać z
drożdżami, dodać
mleko,
cukier,
jajko i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać roztopione
masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.Po wyrośnięciu, ciasto lekko wyrobić, przełożyć do natłuszczonej keksówki, posypanej
bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować rozmąconym
jajkiem, a następnie posypać kruszonką.Składniki kruszonki umieścić w misce i wyrobić palcami.Całość piec w 180 °C przez ok. 30 minut (ja piekłem ok. 50 min w 160 °C).Smacznego! :)




