Wykonanie

Letni, lekki i smaczny obiad! Pieczone w mundurkach
młode ziemniaki,
kurczak w sosie z
chili i różowym
pieprzem, podane z jędrnymi
zielonymi szparagami!Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam
sos czosnkowy to połączenie może i
banalne,ale jednak najlepsze ;-).Życzę smacznego!

SKŁADNIKI:- pęczek
szparagów zielonych-
młode ziemniaczki około 1,5 kg-
masło-
oliwa z oliwek-
sól morska- 2
piersi z kurczaka-
nitki chili- różowy
pieprz- łyżka
mąki- 150 ml
śmietanki-
przyprawa harissa- 250 ml
jogurtu naturalnego-
czosnek
Wykonanie:-
ziemniaki umyj i wyszoruj, każdego z osobna zawiń w folię aluminiową wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C.-
czosnek przeciśnij przez praskę dodaj
jogurt,
posól, odstaw na minimum 2 godziny- na patelni rozpuść łyżkę
masła i 2 łyżki
oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną
pierś z kurczaka zamarynowaną w
przyprawie harissa, obsmaż dwustronnie; dodaj
nitki chili (może być świeże),
pieprz różowy, podlej
śmietanką, gotuj 10 minut, dodaj 150 ml
wody. Zagęść
mąką.-
szparagi obierz i gotuj 10-11 minut we wrzątku.-
Ziemniaki wyjmij z pieca przekrój na pół,
posól, polej sosem, wyłóż
szparagi, polej odrobiną roztopionego
masła, podaj z
mięsem i sosem.Smacznego!