Wykonanie

Maj - miesiąc
szparagów. Muszę przyznać,iż odkryłam je dość późno - bo w zeszłym roku i od tego czasu zajadam się nimi ile
mogę. Wczoraj zaszalałam i zrobiłam zupę krem, trochę wzorowałam się na dziewczynach z Programu Szczypta Smaku w TVN Style - jednak dodałam
serek topiony,
marchew,grzanki oraz
papryczkę chili. Zupka wyszła kremowa z wyraźnym smakiem
szparagów i chrupiącymi grzankami.

Składniki:pęczek
zielonych szparagów1 mała
cukiniakilka liści
zielonej sałaty2 małę
młode marchewkiłyżka
natki pietruszkitrochę
estragonusól morska i
pieprz,
papryczka chilido smakugrzanki
serek śmietankowy topiony1 średnia
cebula4 małe ząbki
czosnkuoliwa z oliwek
Przygotowanie:W garnku rozgrzewamy
oliwę podsmażamy na niej
cebulę i
czosnek. Następnie dodajemy
marchew i
cukinie w skórce pokrojone w kostkę.Szykujemy sobie
szparagi.
Zielonych szparagów nie obieramy tylko jak chwycimy je i zegniemy to złamie nam się łykowata część, której nie jemy - tylko wyrzucamy. Kroimy je na mniejsze kawałki - zostawiamy kilka główek jako ozdobę i/lub wypełnienie zupy zamiast np.
makaronu. Rwiemy
sałatę na mniejsze kawałki. Po około 5 minutach podsmażania pierwszych warzyw dodajemy
szparagi,
estragon,
natkę pietruszki oraz przyprawiamy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Następnie zalewamy
wodą ok 1l. Po ok. 10 minutach od zagotowania dodajemy
sałatę i gotujemy jeszcze chwilę, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy. Następnie blendujemy. Dodajemy
serek, jeśli trzeba doprawiamy i blendujemy powtórnie, aby
serek i
przyprawy wymieszały się z całą zupą. Do gorącej zupy dodajemy główki
szparaga, aby zmiękły.
Zielone szparagi możemy jeść także na surowo lub zblanszowane. Podajemy z grzankami. Dziewczyny w programie nie dodawały
soli oraz
serka topionego - zamiast tego posypały zupę
parmezanem.