Wykonanie
Na początku miałam obawy co do tego przepisu ale postanowiłam wypróbować trochę inny dla mnie mało znany smak kurzych piersi.
Mięsko okazało się bardzo smaczne a sos wyśmienity. Przepis z budgetbytes.com .
Składniki :2
piersi z kurczaka ( około 700 g )1/4 szklanki
octu balsamicznego1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz1 łyżka
masła2 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
mioduPiersi myjemy, osuszamy, tniemy w dość grube paski. Do miski lub
torebki wlewamy 1/4 szklanki
octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę
czosnek, 1 łyżkę
oliwy z oliwek,
sól i
pieprz do smaku. Całość mieszamy i zanurzamy w tej marynacie
kurczaka. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy pozostała
oliwę. Smażymy na niej
kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone piersi odkładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy gaz na niewielki, dodajemy
masło i 2 łyżki
octu balsamicznego, podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy
miód. Zwiększamy ogień i gotujemy całość ok 5 minut aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy
kurczaka jednocześnie obtaczajac go w sosie. Podajemy.Smacznego :)