Wykonanie
Sk ł adniki:1
pierś z kurczakamigdały - 1 garść
śmietanka słodka (30%) - 200 ml1
żółtkomasłosól morskapieprzMarynata do
kurczaka:1/2
cytrynyoliwa - 2 łyżki
miód akacjowy - 1 łyżeczka
Wykonanie:Do przygotowanej marynaty z
cytryny,
miodu i
oliwy wkładamy
pierś kurczaka i odstawiamy do lodoówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu naszą zamarynowaną pierś obtaczamy w
migdałowych płatkach i przekładamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy
oliwę, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Obsmażamy z dwóch stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na 15 minut. Następnie w czystym naczyniu rozgrzewamy resztę marynaty, dodajemy
śmietanę z dobrze rozmieszanym
żółtkiem i krótko gotujemy. Po wyciagnieciu naszego fileta z
migdalami ten sos ktory powstal na wskutek pieczenia dolewamy do patelni i mieszamy dobrze ze
soba. Piers przekrajamy i polewy sosem podanym na dowolnej
salacie, W tym wypadku jest to
rukola. Posypujemy prazonymi
migdalami.
Smacznego !