ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w migdałowym sosie

Pierś z kurczaka w migdałowym sosie

nazwa

Wykonanie

Sk ł adniki:
1 pierś z kurczaka
migdały - 1 garść
śmietanka słodka (30%) - 200 ml
1 żółtko
masło
sól morska
pieprz
Marynata do kurczaka:
1/2 cytryny
oliwa - 2 łyżki
miód akacjowy - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Do przygotowanej marynaty z cytryny, miodu i oliwy wkładamy pierś kurczaka i odstawiamy do lodoówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu naszą zamarynowaną pierś obtaczamy w migdałowych płatkach i przekładamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z dwóch stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na 15 minut. Następnie w czystym naczyniu rozgrzewamy resztę marynaty, dodajemy śmietanę z dobrze rozmieszanym żółtkiem i krótko gotujemy. Po wyciagnieciu naszego fileta z migdalami ten sos ktory powstal na wskutek pieczenia dolewamy do patelni i mieszamy dobrze ze soba. Piers przekrajamy i polewy sosem podanym na dowolnej salacie, W tym wypadku jest to rukola. Posypujemy prazonymi migdalami.
Smacznego !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2012/12/piers-z-kurczaka-w-migdalowym-sosie.html