Wykonanie


Przepyszna
tarta z
rabarbarem,
wiśniami i
budyniem. Zwieńczona
bezą z
migdałami!Czego chcieć więcej? ;-)Polecam,
tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat
migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta!Zapraszam!Pieczemy!

SKŁADNIKI: na ciasto:- 250 g
mąki pszennej- 130 g zimnego
masła- 80 g
cukru pudru- 2 zimne
żółtka- 3 płaskie łyżki zimnej
śmietanki 12% lub 18% tłuszczu- łyżeczka
proszku do pieczeniaW/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie.Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki.Nadzienie:- 4 laski
rabarbaru- 4 łyżki
cukru brązowego- 5 łyżek
marmolady wiśniowej- 2
torebki budyniu
waniliowego- 2 szklanki
mlekaW rondelku dusimy pokrojony w kostkę
rabarbar wraz z
cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa!
Beza:- 2
białka- szczypta
soli- 2 łyżki
cukru- 3 łyżki posiekanych
migdałówBiałka z
solą ubij na sztywno. Dodaj
cukier. Ubijamy dalej, masa ma być "sztywna" tzn. po odwróceniu miski do "góry nogami" masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-)))Przygotowujemy
budyń z
mleka i proszku.

WYKONANIE:1. Schłodzonym
ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno.2. Na ciasto wylewamy gorący
budyń.3. Na
budyń wykładamy masę z
rabarbaru i dżem/konfiturę
wiśniową4. Na sam wierzch
bezę, którą posypujemy posiekanymi
migdałami.5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C.6. Pieczemy 50-60 min.na złoty kolor.7. Podajemy całkowicie wystudzone!SMACZNEGO!


BUŹKA!