ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ!

CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ!

nazwa

Wykonanie

Przepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami!
Czego chcieć więcej? ;-)
Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta!
Zapraszam!
Pieczemy!
SKŁADNIKI: na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 zimne żółtka
- 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu
- łyżeczka proszku do pieczenia
W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie.
Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki.
Nadzienie:
- 4 laski rabarbaru
- 4 łyżki cukru brązowego
- 5 łyżek marmolady wiśniowej
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa!
Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki posiekanych migdałów
Białka z solą ubij na sztywno. Dodaj cukier. Ubijamy dalej, masa ma być "sztywna" tzn. po odwróceniu miski do "góry nogami" masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-)))
Przygotowujemy budyń z mleka i proszku.
WYKONANIE:
1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno.
2. Na ciasto wylewamy gorący budyń.
3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową
4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami.
5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C.
6. Pieczemy 50-60 min.na złoty kolor.
7. Podajemy całkowicie wystudzone!
SMACZNEGO!
BUŹKA!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/06/ciasto-z-rabarbarem-i-beza.html