ßßß
Mam wolne, odpoczywam. Bardzo mnie to cieszy, bo mam więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj zapraszam Was na rogaliki drożdżowe z nutellą i ziarenkami. Przepis znalazłam w książce Doroty Dardzińskiej " Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa". Rogaliki są pyszne, miękkie i długo pozostają świeże. Połowę zrobiłam z marmoladą różaną bo zabrakło mi nutelli.Wykorzystałam do zrobienia rogalików Rogalomanię z firmy Tupperware. Dostałam ją w prezencie za punkty uzbierane na stronie Prowadzedom .Zapraszam na rogalika :-)Składniki:- 40 g drożdży- 1 łyżeczka cukru- 5 łyżek mleka- 550 g mąki pszennej tortowej- 3 żółtka- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią- 200 ml śmietany 30%- 200 g miękkiego masła- białko do posmarowania rogalików- nutella- marmolada różana- ziarenka Migdałowy Przylądek Ziarenkowo- cukier puder do posypaniaWykonanie:Do kubka wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło, dodajemy rozczyn drożdżowy i zarabiamy gładkie ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja swoje ciasto wyrobiłam w moim Thermomix, czas 2 minuty, poz. Interwał. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki, lub na minimum 1 godzinę.Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i dzielimy na 8 lub 16 trójkątów, ja użyłam Rogalomani, rozwałkowałam ciasto, przełożyłam na rogalomanię, przejechałam wałkiem, tak aby podzielić ciasto na trójkąty, nałożyłam nutellę i posypałam ziarenkami, zawinęłam rogaliki.Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozbełtanym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu.Studzimy na kratce i przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :-)
Rogalomania świetnie nadaje się do robienia rogalików, możemy zrobić ich 16 lub 8, z tej porcji ciasta wyjdzie zatem 64 lub 32 rogaliki. Szybko i bez problemu uzyskamy fajne rogaliki, możemy je przygotować na słodko lub na wytrawnie.

