ßßß


Wskazówki: Kruchy spód i beziki możemy upiec prędzej. Budyń gotujemy kilka godzin wcześnie (lub wieczorem) aby ostygł.Składniki na ciasto ( dwie formy o wymiarach 11cmx 35 cm ):270 g mąki pszennej30 g cukru pudru200 g masła3 żółtkaszczypta soliWykonanie ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę, wlewamy żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcie.Składniki na bezę:3 białek170 g cukru drobnegoszczypta soli1 łyżeczka syropu z czarnego bzuDwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 130 st. C z termoobiegiem.Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Na końcu dodajemy syrop z czarnego bzu, miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe beziki na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Beziki studzimy w uchylonym piekarniku.Składniki krem:1 opakowanie budyniu waniliowego400 ml mleka do ugotowania budyniu100 g miękkiego masła2-3 łyżki cukru pudru2-3 łyżki syropu z czarnego bzuszczypta różowego barwnika spożywczego, opcjonalnieBudyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilość mleka z 500 ml na 400 ml. Przykrywamy folia spożywczą tak aby folia dotykała wierzchu budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. Odkładamy 3 łyżki kremu do miseczki. Do pozostałej części dodajemy syrop z czarnego bzu. Do odłożonej części dodajemy odrobinę różowego barwnika i miksujemy. Różowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.Składamy tartę.Na kruchy spód wykładamy krem. Na wierzch układamy upieczone wcześniej beziki, wyciskamy rozety z różowego kremu.Smacznego!