ßßß
Tak więc podaję przepis na „ tę” tartę, żebyście się mogli cieszyć „tą” tartą:) Co prawda Tygrysiątko narzekało, że żurawina za cierpka…ale moim zdaniem to właśnie dzięki żurawinie ciasto nie było za słodkie i nabrało wyrazu.Składniki:ciasto:mąka pszenna – 1,5 szklanki,otręby owsiane- ½ szklanki,otręby orkiszowe- ½ szklanki,masło – 150-175 g,żółtka- 2 szt,cukier – 2 łyżki,sól – szczypta,woda zimna- 40 ml;krem:żółtka – 3 szt,cukier puder – 60 g,mąka pszenna- 20 g,mleko- 250 ml,wanilia- 1 strąk,żurawina- 1/2 szklanki;wierzch bezowy:białka – 3 szt,cukier puder- 10 g,sól- mała szczypta.Przygotowanie:Mąkę wymieszać z otrębami, szczyptą soli oraz cukrem. Dodać zimne masło i żółtka. Rozcierając masło szybko wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie rozwałkować cienko i wyłożyć ciastem natłuszczoną blachę. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika- podpiec (ok. 7-10 minut).W tym czasie przygotować krem. Żółtka ubić z cukrem- mają być puszyste. Dodać do żółtek mąkę i ziarenka wanilii. Zagotować mleko. Gorące mleko wlewać do żółtek i energicznie mieszać. Krem szybko zgęstnieje- postawić krem na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Trochę przestudzić i wylać na gorące, podpieczone ciasto. Równomiernie rozłożyć żurawinę( ja korzystałam z mrożonej).Białka ubijać ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier. Pianę wyłożyć na owoce. Piec razem około 30 minut w temperaturze ca 200 stopni.