Wykonanie
Są tu jacyś miłośnicy serników? Serników kremowych i rozpływających się w ustach, dodam jeszcze tylko, że z karmelem ;-)))Omonomonnn!!!;-)*no dobra dzisiaj dieta nie działa ;-D
Sernik ten powstał całkiem przypadkiem, ostatnim czasem nie mam na nic kompletnie czasu (dlaczego dowiecie się pewnie niedługo ;-)), ciasto robiłam dla mojego K. z okazji jego urodzin (wiem , wiem powinien być tort). Na przygotowanie ciasta po 12 godzinach pracy nie miałam zbyt dużo siły i energii, sernik zrobiłam w 15 minut. Smak boski, mega kremowy, bardzo karmelowy z nutą
kakaową. Boski, a że nie trzeba się zbyt napracować, to jeszcze lepiej! A co!
SKŁADNIKI:-1 kg
sera w wiadereczku- 1
cukier waniliowy- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 puszka mała masy krówkowej o smaku karmelu (zostaw 2 łyżki na wierzch sernika)- 3 łyżki
kakao- 4
jajka- 2 łyżki
mąki ryżowej- 1 łyżka
brązowego cukruWykonanie:-
żółtka oddziel od
białek- do
żółtek dodaj w/w składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę, co najmniej przez 7 minut-
białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty
soli- Pianę z
białek delikatnie łyżką wymieszaj z sernikiem, tak aby jak najwięcej go napowietrzyć- masę wylej do dużej tortownicy wyłożonej papierem- wstaw do nagrzanego pieca na 200 stopni C, pieczemy 50-60 minut (jeżeli masz piekarnik z termoobiegiem to 180 stopni C)- po upieczeniu i wystudzeniu posmaruj karmelemGotowe!Idealny dla wszystkich łasuchów!
Bon Appetit!