Wykonanie
Pyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki.
Składniki:½ kg
łopatki wieprzowej,2
cebule,1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag,1 łyżka
maki,2 łyżki
smalcu,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
ostra papryka mielona do smaku,
majeranek do smaku,
liść laurowy,
ziele angielskie.Wykonanie:
Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć
mąką z
papryką i podsmażyć na 1 łyżce
smalcu. Przełożyć do rondla, podlać
wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego
mięsa. Podlać
wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę
smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości.