Wykonanie
Pasztet domowej roboty gości na naszym
stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem,
boczkiem czy
szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co
dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli
sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania.
Składniki:1 kg
drobiowych wątróbek0,5 kg
łopatki wieprzowej b/k0 , 5 kg podgardla wieprzowego bez skóry1 średni
seler ( u mnie 0,4 k)1 średnia
marchewka4 średnie
cebule4
liście laurowe8 ziarenek
ziela angielskiego4
goździki2 czubate łyżki
majerankusól i
pieprz do smakupół kostki
smalcuPrzygotowanie:
Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego
selera marchew i
cebulę.Dorzucić ziele,
listek laurowy i
goździki.Zalać zimną
wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną
wątróbkę i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie
mięso i warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.
Wody z gotowania
mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.
Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać
majeranek ,
pieprz,
sól i szklankę
wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce rozpuszczonego na patelni
smalcu. Zakręcamy porządnie i ustawiamy w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewamy zimnej
wody do 3/4 wysokości słoików i gotujmy przez 1 godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia, a
potem czeka nas ucztowanie. Pasztet można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Smacznego :)