ßßß Cookit - przepis na Domowy pasztet

Domowy pasztet

nazwa

Wykonanie

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania.
Składniki:
1 kg drobiowych wątróbek
0,5 kg łopatki wieprzowej b/k
0 , 5 kg podgardla wieprzowego bez skóry
1 średni seler ( u mnie 0,4 k)
1 średnia marchewka
4 średnie cebule
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
4 goździki
2 czubate łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
pół kostki smalcu
Przygotowanie:
Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce rozpuszczonego na patelni smalcu. Zakręcamy porządnie i ustawiamy w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewamy zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i gotujmy przez 1 godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia, a potem czeka nas ucztowanie. Pasztet można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/domowy-pasztet.html