Wykonanie
Duszona
cebula to dodatek banalnie prosty, a cudownie pyszny ! Kremowa, pikantna i słodka jednocześnie, smakuje nawet zwyczajnie położona na
chlebie z
masłem. Próbowaliście? jeśli nie, zachęcam :)Proponuję, by podać ją z
białą kiełbasą, w miseczce obok, tak jak się podaje powidła do
herbaty. Jestem przekonana, że kto po nią raz sięgnie, na jednym razie nie poprzestanie.
Składniki :1 kg
cebuli2 łyżki
smalcu (może być ze skwarkami)2 łyżeczki ciemnego
cukru (u mnie dark muscovado)duża szczypta suszonego
majeranku3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
cebule kroję na grube plastry (ok. 1 cm). W rondlu z grubym dnem rozpuszczam
smalec, wrzucam
cebulę, lekko ją
solę. Duszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 40 minut, po czym dodaję
cukier,
majeranek i rozgniecione dokładnie w moździerzu
ziele angielskie i duszę kolejne 20 minut, mieszając. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Przepis autorski.