ßßß Cookit - przepis na Pyszna duszona cebula do białej kiełbasy (do mięsa)

Pyszna duszona cebula do białej kiełbasy (do mięsa)

nazwa

Wykonanie

Duszona cebula to dodatek banalnie prosty, a cudownie pyszny ! Kremowa, pikantna i słodka jednocześnie, smakuje nawet zwyczajnie położona na chlebie z masłem. Próbowaliście? jeśli nie, zachęcam :)
Proponuję, by podać ją z białą kiełbasą, w miseczce obok, tak jak się podaje powidła do herbaty. Jestem przekonana, że kto po nią raz sięgnie, na jednym razie nie poprzestanie.
Składniki :
1 kg cebuli
2 łyżki smalcu (może być ze skwarkami)
2 łyżeczki ciemnego cukru (u mnie dark muscovado)
duża szczypta suszonego majeranku
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Obrane cebule kroję na grube plastry (ok. 1 cm). W rondlu z grubym dnem rozpuszczam smalec, wrzucam cebulę, lekko ją solę. Duszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 40 minut, po czym dodaję cukier, majeranek i rozgniecione dokładnie w moździerzu ziele angielskie i duszę kolejne 20 minut, mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/pyszna-duszona-cebula-do-biaej-kiebasy.html