Wykonanie
Przyznam, że nie wiem dlaczego do tej
pory kapusta modra nie gościła w mojej kuchni. Jej piękny kolor ożywi każdą potrawę, której będzie elementem, a smak zasmażanej, odpowiednio doprawionej jest zupełnie inny niż
kapusty białej.
Na dwie porcje:1/2 średniej główki modrej
kapusty1 duże
jabłko1 duża
cebula2
liście laurowe3 ziaren
ziela angielskiego2 płaskie łyżeczki
cukruczomber
ocet winny (ilość zależy od indywidualnych upodobań)
smalecsól,
pieprzKapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać
sól,
liście laurowe,
ziela angielskie i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wyjąć
liście laurowe i
ziele angielskie.
Cebulę poszatkować i zeszklić na łyżce
smalcu, dodać odcedzoną
kapustę, starte na tarce na grubych oczkach
jabłko, pozostałe
przyprawy i dusić około 10 minut.