ßßß Cookit - przepis na Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku)

Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku)

nazwa

Wykonanie

Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku)
Idealna sałatka do codziennych obiadów.
Składniki:
1 kg kapusty czerwonej
30 dag jabłek
3 cebule
Składniki na zalewę:
1,3 dag cukru
7 g soli
7 g kwasku cytrynowego
Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć z kapustą. 1 l wody zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać kapustę, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Do takiej sałatki możemy również dodać ugotowaną fasolę.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/09/kapusta-czerwona-pasteryzowana-do.html