Wykonanie
Modro
kapusta, pod tą nazwą kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie.Składniki na 3-4 porcje :0,7 kg
czerwonej kapusty15 dag
boczku wędzonegocebulałyżka
octusól,
pieprz,
cukierliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnistyPrzygotowanie :
Kapustę drobno szatkuję i gotuję do miękkości z
liściem laurowym, zielem i
pieprzem ziarnistym.Pokrojony w kostkę
boczek podsmażam na rumiano (nie na skwarki) przed końcem dodaję pokrojoną w kosteczkę
cebulę i podsmażam wspólnie. Gotową
kapustę odcedzam i łączę z
boczkiem i
cebulą, mieszam i doprawiam
solą,
pieprzem,
cukrem i łyżką
octu. Najlepsza jest podawana na ciepło.