Wykonanie
Kapusta czerwona zasmażana,to pyszny dodatek do
mięs i obiadów.Uwielbiana do zrazów i klusek śląskich.
SKŁADNIKI :1/2 główki
kapusty czerwonejjedna
cebula10 dkg
boczku wędzinegosól,
pieprz,
liść laurowy,1 łyżeczka
cukrusok z całej
cytryny lub 1-2 łyżki
octuolej 2-3 łyżkiPRZYGOTOWANIE :
Kapustę umyć,usunąć pierwsze liście,drobno poszatkować.Poszatkowaną
kapustę włożyć do garnka,zalać
wodą tak aby była przykryta.Dodać
liść laurowy i 1/2 łyżeczki
soli.Gotujemy do miękkości.Nadmiar
wody odlewamy.Doprawiamy do smaku łyżeczką
cukry,
pieprzem,
solą i
sokiem z cytryny.
Cebulę i
boczek drobno kroimy,podsmażamy na
oleju do lekkiego zrumienienia.
Cebulkę z
boczkiem dodajemy do
kapusty.Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy tak aby
woda całkowicie odparowała.Smacznego .