ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta z boczkiem

Czerwona kapusta z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Czerwona kapusta to nieodłączny dodatek śląskiego obiadu. Najlepiej smakuje w towarzystwie rolady i śląskich klusek. Można ją podać na zimno lub na ciepło. My lubimy ją nawet prosto z garnka - i właśnie tak najszybciej znika :)
SKŁADNIKI:
- pół czerwonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- kwaśne jabłko
- cebula
- sól, pieprz, cukier
- ocet
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę myjemy, szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodze. Boczek kroimy w kosteczkę i rumienimy na suchej patelni. Po 2 minutach do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem smażymy na złoty kolor. Ugotowaną i ostudzoną kapustę kroimy, następnie dodajemy do niej boczek z cebulką i powstałym tłuszczem. Na końcu dodajemy starte jabłko, mieszamy i doprawiamy octem, solą i pieprzem (ewentualnie cukrem). Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/07/czerwona-kapusta-z-boczkiem.html