Wykonanie
Na blogu nadal kuchnia śląska. Dziś klasyk: modro
kapusta, która w powszechnej opinii chyba jeszcze bardziej definiuje kuchnię śląską, niż kluski śląskie - tak białe, jak i czarne . Nic tylko czekać aż Krzysztof Hanke wyskoczy na mopliku zza lodówki ;)Składniki:1 kg
czerwonej kapusty20 dkg
boczku2
jabłkasok z połowy
cytryny lub 2 łyżki
octu winnego2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz,
cukierBoczek pokroić w kostkę, podsmażyć.
Kapustę poszatkować, podsmażyć na tłuszczu wytopionym z
boczku. Dodać
sok z cytryny lub
ocet (wtedy
czerwona kapusta zrobi się modra :P),
sól,
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy. Podlać 5 łyżkami
wody, dusić przez 40-50 minut na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać starte na grubej tarce
jabłka i doprawić do smaku
cukrem.